Jacques Breltocht Zandvoorde

  • Wanneer:: -
  • Waar:Loods P. Denys (300 m van de startplaats in de Walking in Belgium)
  • Afstanden:6km - 11km - 13km - 17km - 21km - 27km

Tocht richting Zillebeke langs plaatsen waar de vader van chansonnier Jacques Brel zijn jeugd doorbracht. Nieuwe startplaats, nieuw parcours, nieuwe rustposten. Aankomst vóór 17u.

JACQUES BRELTOCHT IN ZANDVOORDE

Eens de zomer voorbij starten de Drevestappers opnieuw met enkele wandelingen op rij.  Tussen april en oktober werd er duchtig gewerkt,  over nieuwe ideeën gebrainstormd en volop geprogrammeerd. Uit de wandelingen van ons eerste seizoen werd een balans opgemaakt tussen hetgeen zeker moet blijven en naar oplossingen gezocht voor wat minder goed werd beoordeeld. We zijn er nu weer volop klaar voor. 

  

Op 21 oktober starten wij met de Jacques Breltocht vanuit Zandvoorde, met zijn 477 inwoners (01/01/2018), de kleinste deelgemeente van  Groot-Zonnebeke.  Waarom de Jacques Breltocht ? Zandvoorde wordt wel eens het Belgische Breldorp genoemd, en dit vinden de inwoners dan ook maar terecht. Verschillende Brel’s werden hier geboren en er was zelfs een burgemeester, Jean Augustin Brel, de vader van Romain Brel, die op zijn beurt de vader was van Jacques Brel. Romain werd in Zandvoorde geboren en daar wordt aan herinnerd op een bronzen plaat aan de gevel van het geboortehuis, dat juist naast het dorpsplein ligt (Zandvoordestraat 45). Dit is dus niet het geboortehuis van Jacques Brel, wat wel eens wordt beweerd, want die is in Schaarbeek geboren. De Brel’s hebben wel altijd de politieke touwtjes in handen gehouden in de gemeente die toen een duizendtal inwoners had. Nu is de bevolking tot minder dan 500 zielen gedaald en wonen er ook geen Brel’s meer. De vraag die men zich hier stelt is of Jacques Brel hier wel ooit geweest is? Sommige beweren van wél, anderen ontkennen dit met klem. Maar dit alles neemt niet weg dat Jacques Brel één van de grootste Belgische zangers was die ook Vlaanderen in zijn liedjes bezong. Le plat pays is er één van en hij heeft dit trouwens in beide landstalen uitgebracht.

Wij hebben een aanbod van 6 wandelingen  waarvan de werkelijke afstand varieert tussen 6 km en 27.3 km. De twee kleinste afstanden van 6 en 10,6 km zijn tevens volledig toegankelijk gemaakt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers mits inpassen van een keuze tussen verhard en onverhard. Dit is een nieuwigheid in vergelijking met vorige evenementen. Er was vraag naar twee afstanden voor minder mobiele wandelaars waar wij graag op ingaan. De overige afstanden zijn: 12,6; 16,7; 20,9 en 27,3 km. De langste afstand van 27 km heeft vier rustposten (twee verschillende). Onze parcoursverantwoordelijke en zijn team hebben ernaar gestreefd een zo gevarieerd mogelijk parcours aan te bieden en daar leent de streek zich wonderwel toe.    

                                                                                           

Er zijn bossen, licht glooiende landwegen en ook heel wat bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn. De streek heeft enorm geleden onder de alles verwoestende Groote oorlog en dat zult u bemerken als u door de streek wandelt. Ze ligt bezaaid met talloze begraafplaatsen en herinneringen aan deze gruwelijke oorlog. Naargelang de afstand loop je door het Zandvoordebos, het Gasthuisbos of het Papenelstbos.

Op de 5 km kom je langs de statige Sint Batholomeus-kerk en het monument van de Royal Welsh Fusiliers.

Tijdens de 10 km kom je voorbij het Household Cavalry Memorial, het geboortehuis van R. Brel en een Duitse commandobunker (gratis te bezoeken) Het gaat richting de Franstalige kant met rustpost in Komen Ten Brielen om dan via rustige wegen terug naar Zandvoorde te trekken.

Op de 12 km kom je ook in Hollebeke. De 15 km volgt het traject van de 12 km tot in Hollebeke (rustpost). Tijdens de lus van 5 km kom je in provinciedomein de Palingbeek terecht met een passage langs het golfterrein. Vanuit de rustpost in Hollebeke keer je via onverharde en rustige wegen terug naar Zandvoorde.

 

De 20 km krijgt er een toetje bovenop in de Palingbeek. Er is de passage door een volledig nieuwe land-art-installatie voor de streek: het CWRM, het Coming World Remember Me. Het is een toegankelijke en respectvolle herinnering aan het onmenselijke leed dat miljoenen mensen honderd jaar geleden moesten ondergaan wegens een wereldwijd gewapend conflict. Elk van deze 600.000 beeldjes van deze participatieve installatie is een vredevol statement van alle projectpartners en van de tienduizenden peters en meters die actief hebben deelgenomen. Als je deze site bezoekt, word je overdonderd en heel, heel stil. Na de laatste rustpost in Hollebeke krijg je nog heel wat onverhard onder de voeten geschoven. De 26 km heeft veel gemeen met de 20 km maar na de laatste rust in Hollebeke komt er nog een stuk bij richting Komen Ten Brielen voor de rustpost. Dan gaat het ook richting einde met nog een passage langs het Zandvoorde British Cemetery.

Kortom, variatie troef op deze wandeling. Tot 21 oktober, we zullen u warm ontvangen !

Tekst: Luc Bossuyt

Foto’s: Frans D’Haeyere