Toveressentocht

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. De Leege Platse
  • Afstanden:5km - 10km - 12km - 15km - 20km - 26 km

Wandeling langs een licht golvend parcours in en rond de heksengemeente Beselare. Maximum aan onverharde wegen. Nieuw parcours, nieuwe rustposten. Toegift: toverdrankje of fruitsap. Vraag uw spaarkaart. Eindcontrole om 17 u. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkorting: 0,40 euro; -12 jaar: gratis.

DE TOVERESSETOCHT IN BESELARE OP 17/02/2019

Voor de tweede tocht van 2019 hebben wij als startplaats Beselare, en om specifieker te zijn het O.C. De Leege Platse. Dat die “platse” leeg blijft mogen wij niet aan denken. Vorige keer liep ze barstensvol en dropen veel mensen onmiddellijk na de wandeling af, wat wij nu ten allen prijze willen vermijden.

  

Beselare is de heksengemeente bij uitstek, maar geloof mij vrij: er lopen ook veel lievere  meisjes  rond dan Babbe van d’Eijerpanders of Sefa Bubbels, die op hun manier nog kunnen toveren. De stoute heksen en toveressen zijn er schaars geworden en geiten vliegen er niet meer rond. Dit alles werd  wel uitbundig beschreven in de verhalen van volksschrijver Edward Vermeulen(alias Warden Oom) . Toch hebben wij er nog ééntje gevonden dat u van harte zal verwelkomen bij de ingang.

Wat staat er op het programma ? Er zijn 5 afstanden voorzien tussen ongeveer 6  en 25 km over een nieuw en gevarieerd parcours. Blikvangers zijn het heel interessante centrum van Beselare met zijn kleine monumenten(kunstwerken en gedenkplaten) en zijn statige Sint-Maartenskerk. Het gaat ook over een gedeelte van het Boerenkrijgpad en richting  Moeremaaibos.

Uiteraard is de 5.2 km rolstoel -en kinderwagenvriendelijk. Alle afstanden leggen het eerste stuk af over een landelijk parcours tot de eerste halte(noem het gratis bevoorrading) in de Dadizelestraat. Voor de kleinste afstand is dit na 4.8 km, de langere afstanden na 2.2 km of 3.1 km).We komen zeker in de stemming bij een toverdrankje. Vandaar loopt de 5 km , hopelijk recht, weer naar de Leege Platse.

  

Voor de 9.9 km en de 13.9 km komt de eerste echte rustpost(gratis bevoorrading niet meegerekend) na 4.9 km en dit bij Party Space in de Potteriestraat. Voor 9.9 km rest er na de rustpost nog 5 km om terug de Leege Platse te bereiken.

De wandelaars van de overige afstanden trekken nu richting Ter Hand, een piepklein gehucht van Geluwe zonder cafés of handelaars maar badend in de rust van het landschap. Een beetje “the middle of nowhere” maar toch met een bewogen geschiedenis als één van de belangrijkste bolwerken van de Boerenkrijg.

De 13.9 km hebben vanuit deze rustpost nog 4.40 km voor de boeg alvorens de startplaats terug te bereiken.

De 3 grootste afstanden zijn wat langer onderweg naar Ter Hand(11.2 km of 14.6 km).

De 15.6 km loopt na Ter Hand  samen met de vorige afstand nu terug naar Beselare;

De 20.2 km krijgt op Ter Hand nog een lus voorgeschoteld van 4.6km die onder andere leidt naar het Moeremaaibos en over onverhard terugkeert naar Ter Hand.

De 25.2 km maken op Ter Hand een iets grotere lus van 6.2 km en doen naast het Moeremaaibos ook de Pollepelstraat en de Oude Ieperstraat aan.

Uiteindelijke resten er voor de 3 grootste afstanden 4.4 km naar de ondertussen hopelijk volgelopen Leege Platse.

Alles weer netjes verdeeld zou ik zeggen en veel goede redenen om op 17/02/2019 naar Beselare af te reizen.

 

Tekst: Luc Bossuyt

Foto's: Frans D'Haeyere