2e War Memories

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. 't Zonnerad
  • Afstanden:5km - 10km - 12km - 15km - 20km - 26km
  • Eindklassement:2e War Memories
  • Foto's:Google Foto's

Proef en voel het winterse landschap, getekend door de Grote Oorlog. Richting Tyne Cot Cemetery. Nieuwe rustpost. Pittoreske plaatsjes, landelijke wegen, mooie zichten. Vraag je spaarkaart. Attentie (tot uitputting voorraad). Jeugd gratis; één afstand voor kinderwagens en rolwagens; inschrijvingsgeld niet-leden € 2,00, leden € 1,50; aankomstuur 17:00. Info: christophe.derudder@telenet.be; gsm: +32(0)484 960481 Auto: A19 afrit 3 Beselare/Zonnebeke of afrit 4 Ieper-centrum. Trein/bus: vanuit de stations Ieper, Menen en Roeselare zijn er verschillende busverbindingen De Lijn tot Zonnebeke.

2de War Memories tocht te Zonnebeke op zondag 26 januari 2020

Proef en voel het winterse landschap, getekend door de Grote Oorlog. Richting Tyne Cot Cemetery.
Nieuwe rustpost. Pittoreske plaatsjes, landelijke wegen, mooie zichten. Vraag je spaarkaart. Attentie
(tot uitputting voorraad).

Start: 07:30 – 15:00; afstanden: 5 – 10 – 12 – 15 – 20 – 26 km. Startzaal: O.C. ’t Zonnerad, Tresoriersstraat 6, 8980 Zonnebeke. Eindcontrole om 17:00. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro (leden) en  2,00 euro (niet-leden); -12j: gratis. Spaarkaart: vraag ze aan voor een gratis geschenk op onze tocht van november.

  

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde de ruime omgeving van Ieper het strijdtoneel. Het huidige Groot- Zonnebeke lag in de kern van het oorlogsgeweld. Eind 1917 had de Derde Slag bij Ieper plaats, beter gekend onder de naam Slag bij Passendale. In amper 100 dagen, tussen 31 juli en 10 november 1917, sneuvelden zo’n 450.000 militairen in de modder voor een terreinverschuiving van enkele km. Tijdens de oorlog was de ravage zo groot dat de meeste gemeenten rond Ieper volledig verwoest of zwaar beschadigd werden. Na de oorlog dienden deze gemeenten zo goed als volledig heropgebouwd te worden, zo ook Groot-Zonnebeke. Het landschap was een maanlandschap geworden. Het was niet toevallig dat de oorlog hier zijn beslag kreeg. Passendale ligt  op een heuvelrug. Na de Tweede Slag bij Ieper was de stellingenoorlog ontstaan. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog rond Ieper. In die fameuze Ieperboog (Ypres Salient) werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten. In de loop der jaren werden talloze monumenten, sites en begraafplaatsen neergepoot. Met de herdenkingsperiode 2014-2018 kwamen er nog een aantal bij. Tijdens deze War Memories tocht willen wij deze herdenkingstekens wat onder de aandacht brengen.

En toch… als wandelaar stap je nu door een ( op het eerste zicht) vredelievend en heuvelachtig landschap met mooie vergezichten. Op de oude spoorweg van Ieper naar Roeselare wandel je naar hartenlust tussen het groen. Niet te geloven dat deze streek zo’n mooi wandelgebied is geworden. Hiervan laten wij u in geuren en kleuren proeven. Er werden 6 verschillende parcours uitgestippeld.

De kleinste afstand (5 km) loopt via rustige wegen en een nieuw aangelegd wandelpad naar de rustpost school De Wijzer (na 2,2 km). Er resten nog 2,8 km tot het einde via rustige wegen.

De 10 (9,1 km) neemt dezelfde richting maar maakt een lus van 6,3 km tot aan de rustpost (De Wijzer) via onverhard pad, de oude treinroute (Stroroute), de ijzerweg en een nieuw aangelegd wandelpad. De 2,8 km naar het einde gaat mee met de kleinste afstand.

De 12 (13,3 km) heeft 2 verschillende rustposten, na 5,2 km (Waterfields) en 5,3 km (De Wijzer). De route is gelijklopend aan de 10 km maar de 2 lus is anders. Blijft eveneens 2,8 km tot het einde.

 

De 15 (16,1 km) is gelijklopend met de 12 km mits enkele andere accenten.

De 20 (20,7 km) gaat via een ommetje naar de rustpost Waterfields (na 6,3 km) via rustige wegen en onverharde paden. Dezelfde trend tot aan de rustpost (De Wijzer) over 5,9 km, passage Polygonebos en Brothers in Arms monument. Nog 6,1 km tot het einde.

De 25 (26,5 km) heeft drie controles: Waterfields 2x (na 5,2 km en 12,4 km) en De Wijzer (na nog eens 7 km). De eerste lus is gelijklopend aan de andere afstanden maar lus 2 en 3 zijn anders met een passage langs en doorheen het Polygoonbos. Na de 3 controle is het nog 6,10 km tot het einde.

Bezienswaardigheden op de verschillende afstanden

IJzerweg: 5, 10, 12, 15, 20, 26 km; The Road to Passchendale: 10, 12, 15, 20, 26 km; O.L.Vrouwekerk: 5, 10, 12, 15, 20, 26 km; Tyne Cot Cemetery: 12, 15, 20, 26 km); Canadian Memorial: 15, 20, 26 km; 85th Canadian Battalion Memorial: 15,20, 26 km; Polygonebos: 20, 26 km; Brothers in Arms monument: 20, 26 km; gedenkzuil Nieuw-Zeelandse Divisie: 26 km.

Extra info omtrent het nieuwe wandelpad

Eind mei opende de gemeente Zonnebeke het nieuwe wandelpad en herdenkingsbos ‘Zij die niet terugkeerden’, een laatste onderdeel binnen het project ‘The Legacy of Passchendaele’. Dit project bestaat uit een wandelpad die het aangeplante herdenkingsbos als het ware doormidden snijdt, een metafoor voor hoe de levens van de soldaten en die van hun familieleden abrupt van elkaar gescheiden werden. De bomen representeren de 217 gesneuvelde militairen uit Zonnebeke en zijn deelgemeenten die het leven lieten ten gevolge van de oorlog. Deze nieuwe doorsteek is een prachtige plaats om te herdenken maar ook om even tot rust te komen in een mooi stuk groen.

 

 Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere

 

 

 

 

 


Meer dan geslaagde War Memories

Geplaatst door MARIO CARTON on 26 JANUARI 2020

Op alweer de laatste zondag van januari is Zonnebeke the place to be.
Vanuit het Zonnerad staat wandelclub De Drevestappers garant voor de tweede editie van hun War Memories wandeltocht. De organisatoren zouden de wandelaars laten proeven en voelen van een rustig landschap, getekend door de Grote Oorlog.
Aan de inschrijvingstafel krijgt iedereen een nieuwe spaarkaart en een doos deegwaren tot einde voorraad. De parcoursmeester schudde 6 verschillende afstanden uit zijn mouw, gaande van 5 tot 26 km. Centraal vandaag was het Tyne Cot Cemetery.

Langs pittoreske plaatsjes, landelijke wegen en mooie zichten gaat het meteen richting het Tyne Cot Cemetery. Deze begraafplaats is een indrukwekkend én ingetogen baken van rust dat zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Met zijn 11.956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld, de stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Het is duidelijk dat de Drevestappers tijdens deze War Memories tocht veel herdenkingstekens in beeld zouden brengen. Canadian Memorial, Canadian Battalion Memorial, Brothers in Arms monument, gedenkzuil Nieuw-Zeelandse Divisie, Crest Farm Canadian Memorial, Canada Gate in Passendale, O.L.Vrouwekerk in Zonnebeke, Polygonebos en het eerder beschreven Tyne Cot Cemetery zijn zowat de belangrijkste bezienswaardigheden vandaag.

En toch stappen we vandaag als wandelaar door een pacifistisch en heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten. Op de oude spoorweg van Ieper naar Roeselare wandelen we naar hartenlust tussen het groen. Nauwelijks te geloven dat dit hier zo’n mooi wandeldomein is geworden.
Als we van Zonnebeke spreken kunnen we uiteraard niet omheen het Polygoonbos, of Doelbos. In deze serene omgeving is de Eerste Wereldoorlog eveneens nooit veraf. Het is verder nog genieten van een nieuw aangelegd wandelpad en herdenkingsbos ‘Zij die niet terugkeerden’ dat de gemeente Zonnebeke eind mei officieel opende. De bomen symboliseren de 217 gesneuvelde militairen uit Groot Zonnebeke die het leven lieten ten gevolge van de gruwelijke oorlog. Deze nieuwe doorsteek was meteen een prachtige plaats om te herdenken maar tevens om tot rust te komen in een mooi stuk groen.

Het was een heerlijke wandeltocht en zoals gewoonlijk was alles tot in de puntjes verzorgd. De Drevestappers konden andermaal terugblikken op een geslaagde editie waarvoor ongeveer 2900 wandelaars naar Zonnebeke afzakten.

Voor de foto's van Patrick Olivier en Ivan Vandeportaele, zie onder foto's